top of page

Kan man göra en IPL-behandling under sommaren?

När man får höra ovanstående frågeställning så är svaret man får oftast att det inte går man oftast får att det inte går att behandla med IPL under den ljusare tiden av året. Men det är inte hela sanningen!


För att ge ett korrekt svar på frågan så är det några punkter man behöver diskutera:

- Hur mycket solexponering utsätts det aktuella kroppsområdet för?

- När befann sig personen i fråga senast i solen?

- Vilken sorts behandling är det som ska göras och var på kroppen?

- Hur solbränd är huden?


Att undvika solen helt under sommaren är näst intill omöjligt, men att vara aktsam är det inte. Att spendera dagarna på stranden omkring två veckor före eller efter behandling kan ge hyperpigmentering (pigmentfläckar) och brännskador, så det gäller att vara försiktig. Detta betyder att det är mindre riskabelt att genomföra en behandling på exempelvis ben som är lätta att täcka över/skydda, än att behandla exempelvis ansikte, som mycket lättare exponeras för direkt solljus. Solskyddsfaktor är ett måste, både före och efter behandling, helst över SPF 30+ som appliceras rikligt på nytt med två timmars mellanrum, och att även skydda det aktuella området med kläder och skugga om möjligt.


Eftersom IPL-ljus dras till pigment så är det viktigt att man inte har en ’ny’ solbränna (alltså exponerats för sol) i minst två veckor före behandlingstillfället. Om pigmentet i huden är mörkare så tävlar det om ljuset med det aktuella området och behandlingen blir inte lika effektiv, samt att man kan få hyperpigmentering och brännskador, som nämnts ovan. Eftersom solen även torkar ut huden kan behandlingen kännas mer.


För att sammanfatta detta går det att genomgå en IPL-behandling under sommaren, men man ska vara försiktig och följa de instruktioner som man fått av ansvarig läkare/behandlare.
Senaste inlägg

Visa alla

I Sverige och i övriga norden har dentallaser inte blivit så uppmärksammat ännu, om man skulle jämföra det med USA och Tyskland. Men det blir mer och mer populärt, och fler ser fördelar med att använd

bottom of page